انواع کنترلر

کنترلر (controller) مغز متفکر پردازش است و تمامی فرامینی را که یک متخصص در نظر دارد اعمال کند تا پروسه‌ی جریان استاندارد خود را در پیش گیرد و نهایتا پاسخ مطلوب حاصل شود از طریق کنترلر به سیستم فهمانده می‌شود.کنترلرها انواع مختلفی با توجه به کاربردشان دارند( کنترلرهای صنعتی ،کنترلر رطوبت،کنترلر فشار و …).

کنترلر رطوبت

کنترلر رطوبت جهت تنظیم رطوبت محیط مورد استفاده قرار میگیرد . در نمونه های مکانیکی این تجهیزات از یک المنت سنسور از جنس پلاستیک استفاده شده است که با افزایش رطوبت از حد تنظیم شده خاصیت کشیده شده و با فرمان قطع و وصل خود میتواند رطوبت را در حد تنظیمی نگه دارد . در نمونه های دیجیتال همین عملکرد از طریق یک سنسور الکترونیکی رطوبت یا ترانسیمتر رطوبت و یک کنترلر دیجیتال انجام میگیرد .در زیر به تعدادی از نکات قابل توجه در انتخاب کنترلر رطوبت اشاره میگردد :

– ورودی ابزار کنترل رطوبت

– رنج اندازه گیری تجهیز کنترلر رطوبت

– دقت ابزار کنترلر رطوبت

– نحوه نصب ابزار کنترلر رطوبت

– خروجی ابزار کنترل رطوبت

کنترلر فشار یا پرشر سوئیچ

پرشر سوئچ یا کنترلر فشار جهت تنظیم فشار مخازن یا جلوگیری از افزایش فشار در محیط های تحت فشار در صنعت کاربرد فراوان دارد . معمولا پرشر سوئیچها به صورت مکانیکی و نظیر فشار سنج ها با مکانیزم های بوردون یا دیافراگم و بلوز در نقطه ست پوینت یا تنظیم یک رله را فعال نموده و با فرمان کنتاکت خود در خروجی به عنوان یک کنترلر روشن و خاموش عمل می کنددر نمونه های دیجیتال و الکترونیکی به جای بوردن یا دیافراگم از استرین گیج استفاده و در خروجی معمولا از ترانزیستور استفاده می شود در نمونه های پیشرفته تر خروجی 4 تا20 میلی آمپر و نشان دهنده نیز دارند . در انتخاب یک پرشر سوئیچ بایستی موارد زیر را در نظر داشت:

– دقت و تکرار پذیری کنترلر فشار

– نحوه اتصال وکانکشن کنترلر فشار

– رنج کاری و نقطه تنظیم

– حداکثر فشار قابل تحمل کنترلر فشار

– قابلیت استفاده در محیط های انفجاری

کنترلر سطح

برای کنترل سطح مخازن علاوه بر استفاده از یک ترانسمیتر سطح و یک کنترلر میتوان از تجهیزاتی به نام لول سوئیچ یا کنترلر سطح استفاده نموده که معمولا از مکانیزم های مکانیکی و ساده استفاده میکنند و بسته به نوع مواد داخل مخزن ائم از مایعات یا مواد پودری میتواند از مدلهای الکترودی یا پره ای استفاده نمود

کنترلر دما

کنترلر های دما همانگونه که از نام آنها مشخص است وظیفه کنترلر دما در پروسه در دمای مشخصی که به ست پوینت تعبیر میشود را دارد . در نمونه های ساده شما یک کنترل ساده با خروجی روشن و خاموش خواهید داشت که به ترموستات شهرت دارند در نمونه های پیشرفته تر که به پی آی دی کنترلر معروف هستند امکان کنترلر دقیق تر دما را خواهید داشت . در کنترلر های پی آی دی با مشخص کردن زمان رسیدن به دمای تعیین شده ، امکان گذاشتن شرایط برای کنترلر دما در مواقع باز شدن درب کوره و…

در زیر به پاره از موارد که در انتخاب کنترلر دما بایستی رعایت نمود اشاره گریده است :

1-نحوه نصب

2-نوع ورودی از نظر سنسور

3-نوع و تعداد خروجی ها

4-داشتن خروجی کامپیوتر

کنترلر منطقی قابل برنامه ریزی PLC

کنترلرهای صنعتی-PLC

کنترلر منطقی قابل برنامه ریزی به نوعی مغز متفکر پروسه های صنعتی(کنترلرهای صنعتی) محسوب میگردد در حقیقت پی ال سی یک کامپیوتر صنعتی محسوب میشود که با توجه به ورودی و خروجی های مورد نیاز در صنعت طراحی گردیده و قادر است کارهای معمول در اتوماسیون صنعتی نظیر راه اندازی موتور ، کنترل پروسه های دما ، فشار ، و … را انجام دهد . در نمونه های پیشرفته با امکان افزایش کانال های ورودی و خروجی به صورت ماژولار ، علاوه بر این که شما امکان افزودن تعداد ورودی و خروجی ها را خواهید داشت،، امکان ارتباط بین پی ال سی ها (کنترلرهای صنعتی) به کمک کارتهای شبکه ای که پروتکل صنعتی خاص خود نظیر پروفیباس ، مدباس و … را دارد نیز می باشد.

در انتخاب PLC (کنترلرهای صنعتی)به موارد زیر بایستی توجه نمود:

– تعداد ورودی و خروجی

– نوع ورودی ها و خروجی ها

– شبکه تحت پوشش

– امکان افزایش کارتهای ورودی و خروجی

– منابع مناسب جهت آموزش نرم افزاری کنترلر

کنترلرهای صنعتی

تماس بگیرید