در گذشته نه چندان دور ، نظارت و کنترل کیفی محصولات تولیدی توسط نیروهای انسانی انجام می گردید ، اما این تظارت و سنجش توام با خطای انسانی و سرعت بسیار پایین بوده و در نتیجه بخش قابل توجهی از راندمان کارخانجات را تحت تاثیر خود قرار می داد.به مرور زمان و افزایش قابلیتهای تجهیزات اتوماسیون صنعتی Automation Industrial ، نیاز به جایگزینی عامل انسانی با سامانه ای دقیق و سریع احساس می شد.(سیستمهای ویژن یا پردازش تصویر صنعتی(Industrial Vision Systems))
کنترل ابعاد قطعات ، تشخیص ترک یا شکستگی ، تغییر رنگ یا حروف چاپ شده روی قطعات ، تشخیص و تعیین موقعیت قطعات و اجزای آن ، اندازه گیری دقیق ابعاد و … بخشی از وظایفی است که بر عهده سیستمهای پردازش تصویر می باشد.
امروزه سیستمهای ویژن یا پردازش تصویر صنعتیIndustrial Vision Systems با پیروی از منطق Image Processing نقش بسیار مهمی در نظارت ، کنترل کیفی و اندازه گیری محصولات تولیدی بر عهده دارند. به عبارت دیگر این سیستمها کاربردهای بیشماری رادربخشهای کنترل کیفی صنایع مختلف و کارخانجات تولیدی به خود اختصاص داده است. به جرات می توان گفت که هر مجموعه ای که نیاز به کنترل و نظارت و سنجش بصری با سرعت و دقت بالا دارد ، لاجرم از سیستمهای پردازش تصویر ( ویژن )استفاده می کند.
شرکت امرن Omron یکی از پیشگامان طراحی و تولید سیستمهای پردازش تصویردر جهان بوده و تولیدات این شرکت سالهاست که در بسیاری از صنایع بزرگ و کوچک ، وظیفه کنترل کیفی محصولات را بر عهده دارد.
این شرکت با دارا بودن رنج وسیعی از محصولات پردازش تصویر Sensors&omron Vision Systems قادر است طیف وسیع و متنوعی از اندازه گیریها ، کنترلها و نظارتهای لازم بر روی قطعات تولیدی کارخانجات را پوشش دهد.
به طور کلی یک سیستم پردازش تصویر Vision Systemاز چهار بخش اصلی تشکیل می شود :
کنترلر در واقع مغز یک سیستم پردازش تصویر Vision System به شمار میرود. الگوریتم پردازش تصویر در این بخش اجرا شده و بخش اصلی جهت تعریف و تنظیم پارامترهای ورودی خروجی I/O و نیز اجرای برنامه ها محسوب میشود.
تصاویر سوژه ها (قطعات تولیدی مورد نظر) از طریق دوربین یا دوربینها دریافت و به کنترلر سیستم ارسال می گردد.
جهت تغییر محدوده دید در فواصل مختلف و دستیابی به وضوح مطلوب می توان از لنزهای قابل اتصال به دوربین مجموعه استفاده نمود.
به منظور دستیابی به دقت و ثبات مورد نیاز در کنترل و سنجش سوژه ، ایجاد محیطی با نور کاملا ثابت و پایدار ضروری است. منابع نور براساس نوع اندازه گیری و نظارت ، جنس قطعه و شرایط محیطی کارخانه انتخاب می شوند.بدیهی است در سیستمهای ساده تر ، امکان ادغام مجموعه دوربین و لنز و منبع نوری وجود دارد.
محصولات تولیدی پردازش تصویر ساخت امرنOmron Vision System به دو دسته کلی تقسیم می شود.
جهت کاربردهای نظارتی ساده استفاده شده معمولا مجموعه دوربین، لنز و منبع نوری بصورت یک واحد ادغام شده است.(مانند مدلهایOmron ZFV,Omron ZFV-C)
جهت کاربردهای پیشرفته و الگوریتمهای پردازش پیچیده استفاده می شوند. مانند سیستمهای
Omron F150,Omron F160,Omron F210,Omron F250,Omron F500 (نسل اول سیستمهای پیشرفته ) و سیستمهای Omron FZ,Omron FZD,Omron ZFX (نسل دوم سیستمهای پیشرفته)
در زیر به معرفی نمونه ایی از این گروه ها می پردازیم:
سیستم پردازش تصویر سری Omron F150بعنوان یک سیستم کامل پردازش تصویری ، توانایی نظارت و اندازه گیری های متنوعی دارد.
این سیستمهای پردازش تصویری امرن به دلیل دارا بودن قیمت مناسب جزو پر مصرف ترین سیستمهای این گروه می باشند.
از دیگر مزایای این سیستم می توان امکان انتخاب و نصب لنز دلخواه بر روی دوربین با توجه به سوژه مورد نظر یا فاصله آن را برشمرد.
کنترلر سیستم پردازش تصویر Omron F150 دارای دو خروجی می باشد:
خروجی ویدئو Video جهت نمایش تصویر بر روی نمایشگر خارجی.
قابلیت انتقال خروجی از طریق پورت RS232 .
تعداد دوربین قابل اتصال: 1عدد (2 عدد به انضمام اکستنشن آپشنال )
نوع دوربین : آنالوگ سیاه و سفید
رزولوشن : 512*484
فاصله کاری : بستگی به لنز مورد استفاده دارد
ولتاژ کاری: 24ولت دی سی
ابزارهای پردازش تصویر : حدود 30 مورد
تعداد ورودی خروجی دیجیتال : 11 ورودی 21 خروجی