اجزا در سیستم هوشمندسازی ساختمان

در خانه هوشمند تجهیزات متنوع و مختلفی به کار میروند اجزا در سیستم هوشمندسازی ساختمان BMS به سه دسته ی کلی تقسیم بندی میشود که در زیر به هر یک از آنها اشاره می شود. به صورت شماتیک نحوه ارتباط اجزای خانه هوشمند را نشان میدهد.

اجزا در سیستم هوشمندسازی ساختمان BMS

ورودیها:

ورودیها شامل حسگرها و کلیدها هستند که یا با فرمان کاربر و یا با توجه به کمیتی که حس می‌کنند، فرمانی را به عملگرها میدهند. مانند سنسورهای نوری و کلیدها.

 کلیدها:

کلیدها نیز به عنوان تجهیزات ورودی به حساب میآیند که توسط کاربر فرمانی را به فعالساز میدهند.

ماژول کلید لمسی هوشمند
ماژول کلید لمسی هوشمند با صفحه نمایشگر
صفحه لمسی(تاچ پنل)

تابلوی مرکزی(فعالسازها و قطعات تابلویی):

معمولا تابلوی اصلی شامل منبع تغذیه،نرم افزار و ماژولهای فعالساز هست که فرمان داده شده توسط حسگرها را با توجه به برنامه ای که از قبل برای آنها تعریف شده، دریافت و به عملگرها فرمان می دهند. برخی از اجزای تابلوی مرکزی به شرح زیر هستند

ماژول فعالساز رله (سوئیچ)

ماژول منبع تغذیه

ماژول سرمايش و گرمايش

ماژول دیمر

ماژول کنترل پرده

ماژول رابط یونیورسال(ورودی دیجیتال/آنالوگ)

 ماژول درگاه ارتباط USB

خروجیها:

خروجی مدار معمولاً مصرف‌کننده ها (لامپها و یا موتور پرده و یا موتور اهرمی شیر گاز) و یا عملگرهایی هستند که در واقع با دریافت فرمان، عملی را انجام میدهند. مثلاً شیر اهرمی گاز، تغییر وضعیت داده و مسیر گاز را میبندد. در ادامه به بعضی از خروجیها اشاره میشود:

لامپ LED باقابلیت کنترل شدت نور

لامپ هالوژن 220 ولت (باقابلیت کنترل شدت نور)

لامپهای RGB

موتور پرده

موتور اهرمی شیر گاز و یا آب

در این قسمت به معرفی تعدادی از قطعات پرکاربرد اجزا در سیستم هوشمندسازی ساختمان BMS (خانه هوشمند)میپردازیم

ماژول منبع تغذیه:

منبع تغذیه، ولتاژ 220 متناوب را به 29ولت مستقیم تبدیل می‌کند. منبع تغذیه از طریق درگاه KNX (به رنگ مشکی و قرمز) از طریق کابل باس، ماژولها را تغذیه می‌کند. ماژول منبع تغذیه با جریانهای خروجی 160 و 320 و 640 میلی آمپر ساخته میشود کوچک ‌ترین ماژول منبع تغذیه، (160 میلی آمپری)معمولاً میتواند تا 16 ماژول را تغذیه کند، زیرا اغلب تجهیزات مورد استفاده مصرف جریانی برابر 10 میلی آمپر دارند. با توجه به تعداد ماژولهای به کار رفته در مدار، باید از ماژول تغذیه با جریان مناسب استفاده کرد. این ماژول بر روی ریل DIN در داخل تابلوی برق نصب میشود.

ماژول فعالساز رله(چندکاناله)

برای روشن و یا خاموش کردن وسایلی مانند چراغها، موتورها و … از ماژول فعالساز رله استفاده میشود. این ماژول در انواع مختلف 2 ،4 ،8 و 12 کانال ساخته میشود و میتوان خطهای روشنایی را بهطور مستقل توسط آنها کنترل کرد. همچنین با توجه به توان مصرف‌کننده، میتوانند تا 20 آمپر را تأمین کنند. در بعضی از مدلهای این ماژول قابلیت تعریف برنامه های مختلفی مانند تایمر وجود دارد. این ماژول بر روی ریل در داخل تابلوی برق نصب میشود.

ماژول رابط رایانه (درگاهUSB)

ارتباط برنامه نوشته شده به صورت نرم افزار بر روی رایانه، با سخت افزار نصب شده، از طریق کابل و ماژول رابط رایانه انجام میشود. بعد از انتقال داده ها این ماژول میتواند از مدار جدا شود. این قطعه بر روی ریل در داخل تابلوی برق نصب میشود

کلیدها

دارای نور پس زمینه برای بهتر دیده شدن برچسبها می باشند. این کلیدها در این کلیدها برنامه پذیر بوده و بعضا مدلهای جدید دارای Coupler Bus داخلی بوده و بنابراین بدون نیاز به سخت افزار اضافی قابل اضافه شدن به تجهیزات خانه هوشمند میباشند. برای مثال، میتوان خاموش ـ روشن کردن چراغها، دیم (کاهش و یا افزایش نور) آنها و یا حتی پرده ها را با آن کنترل کرد.

مرجع:

کتاب طراحي و نصب تأسيسات حفاظتي و ساختمانهاي هوشمند

اجزا در سیستم هوشمندسازی ساختمان BMS

تماس بگیرید