آشنایی با شبکه های ارتباطی در هوشمندسازی ساختمان

همانطور که قبلا گفته شد در یک خانه هوشمند تمامی تجهیزات و تاسیسات بصورت یکپارچه عمل می کنند. شبکه ارتباطی(پروتکل های هوشمندسازی ساختمان) که بین این تجهیزات ارتباط برقرار می کند با استاداردهای ارتباطی مختلف که پروتکل نامیده می شود داده ها را بین اجزاء مختلف ساختمان جابه جا می نماید. برای هوشمندسازی ساختمان و پیاده سازی سیستم های خانه هوشمند پروتکل های ارتباطی گوناگونی وجود دارد، که قدیمی ترین آن ها X10 و یکی از رایج ترین پروتکل ها KNX می باشد. سازندگان مختلف بسته به نوع طراحی، محصولات هوشمند خود را بر پایه ی یکی از این استانداردها ارائه می کنند.

شبکه های ارتباطی در هوشمندسازی ساختمان

در حالت سنتی چراغ های اتاق خواب از طریق یک سیم فاز و نول به کلید اتاق متصل شده و این کلید داخل اتاق قرار دارد، پس مسلما نمی توان هیچگونه کنترلی روی این کلید از سایر فضاهای منزل داشت. در یک ساختمان هوشمند این کلید می بایست از راه دور نیز قابلیت کنترل داشته باشد پس مجبوریم تا به نحوی بین این چراغ و سایر فضاها ارتباط برقرار نمائیم.

این شبکه ارتباطی به طرق مختلفی و با پروتکل های هوشمند متفاوتی بسته به نوع طراحی خانه هوشمند شما قابل پیاده سازی می باشد، که گاها ممکن است این اطلاعات از طریق سیم برق منتقل شود مثل پروتکل های (PLCBus و X10)  و گاهی نیاز به کابل کشی مجزاست مثل پروتکل KNX و گاهی در پروتکل هایی همچون Z-wave این ارتباط بصورت وایرلس برقرار می شود.

کلیه ی پروتکل های هوشمندسازی ساختمان را می توان به 3 دسته اصلی تقسیم بندی کرد.

خانه های هوشمند امروزه به عنوان یکی از بخشهای مهم سیستمهای مدیریت جامع ساختمان یا همان BMS مورد توجه واقع شده اند. خانه های هوشمند با هدف ایجاد آسایش و امنیت برای کاربران به سرعت در حال توسعه می باشند.

امروزه تکنیک های مختلفی برای اتوماسیون ساختمان های بزرگ بکار گرفته میشود.(از قبیل کنترل نور، کنترل دما، کنترل درها و یا سیستمهای امنیتی و مدار بسته و…)

کاربردهای دیگری نیز از قبیل کنترلMultimedia ، آبیاری گیاهان و غذا دادن به حیوانات خانگی و… قابل تعریف است.

سیستم های خانه ی هوشمند علاوه بر ایجاد آسایش و امنیت مضاعف در خانه به بهینه سازی مصرف انرژی و صرفه جویی در زمان و هزینه های نگهداری ساختمان نیز کمک شایانی مینماید.

این سیستمها علاوه بر مخاطبین معمول خود میتوانند در بهبود کیفیت زندگی معلولین و سالمندان نیز کمک شایانی نمایند.

بسته های موجود در خانه های هوشمند میتوانند موارد زیر را تحت کنترل قرار دهند:

  • کنترل دما
  • کنترل روشنایی
  • کنترل نور طبیعی (به کمک باز و بسته کردن خودکار پرده و کرکره ها)
  • سیستمهای صوتی و تصویری
  • سیستمهای اعلام حریق
  • سیستمهای حفاظتی وامنیتی
  • آبیاری گیاهان و تغذیه حیوانات

تکنیک های به کار رفته جهت هوشمند سازی ساختمان به دو دسته کلی تقسیم میگردند:

(بی سیم)

روشهایی که در آنها نیازی به کابل کشی مجزا برای کنترل ادوات مختلف وجود ندارد.

در این روشها سیگنالهای تولید شده توسط وسایل کنترل کننده، از طریق شبکه برق موجود در این ساختمانها و یا با کمک سیگنالهای RF منتقل شده و در مقصد، دستگاه مورد نظر را کنترل مینماید.

مشهورترین تکنولوژی در این دسته X10 و Z-Wave میباشد.

(سیم دار)

روشهایی که در آنها برای کنترل وسایل و ادوات مختلف علاوه بر سیم کشی برق ساختمان نیاز به برپایی یک شبکه کابلی مجزای دیگر به جهت انتقال سیگنالهای تولید شده توسط وسایل کنترل کننده داریم.

در این دسته نیز معتبرترین تکنولویی KNX میباشد.

پروتکل های بکار رفته در  ساختمان هوشمند در قالب پروتکل های هوشمندسازی ساختمان عبارتند از:

KNX ، ZigBee ، X10 ، BACnet ، C-BUS ، Z-Wave و EIB

پروتکل های هوشمندسازی ساختمان

تماس بگیرید